Infolinka 954 200 200

První přihlášení

V článku Rady pro nováčky najdete vše, co vás aktuálně zajímá. Můžete využít také ePoradnu, kam můžete zaslat svůj dotaz. Nebo můžete využít služby Komunikačního asistenta (chatbota). Ve všední dny od 8 do 18 hodin můžete také volat na infolinku 954 200 200 (v současné době doporučujeme volat odpoledne, nejlépe po 16 hodině). O Identitě občana se dozvíte vše potřebné na www.identitaobcana.cz. Přišel vám dopis s přístupovými údaji (obálka se žlutým pruhem)? Pusťte si video pro nové uživatele.


Byla Vám automaticky zřízena datová schránka?

Od roku 2023 byla všem právnickým osobám i živnostníkům automaticky ze zákona zřízena datová schránka. Zřizování probíhalo postupně od ledna 2023.

Každý, komu byla státem zřízena datová schránka, obdržel zpravidla na místo trvalého bydliště dopis s přihlašovacími údaji do datové schránky. Pokud však již měl svoji vlastní schránku fyzické osoby, dostal přihlašovací údaje datovou zprávou do této schránky.

Komu byla datová schránka na začátku roku 2023 automaticky zřízena?

  • Živnostníkům a OSVČ včetně občanů s pozastavenou živností, kteří mají přidělené IČO.
  • Právnickým osobám, které datovou schránku dosud nemají, jako jsou např. společenství vlastníků jednotek, spolky a nadace.

Jak postupovat, když jste obdrželi dopis s přístupovými údaji?

  • První přihlášení do datové schránky provedete prostřednictvím stránky www.mojedatovaschranka.cz.
  • Přihlásíte se pomocí uživatelského jména a hesla, které jsou uvedeny v dopise.
  • Po prvním přihlášení si změňte heslo a zadejte svoji e-mailovou adresu. Poté bude Vaše datová schránka připravená k použití.
  • Upozornění: V datové schránce můžete po přihlášení ihned zprávy přijímat a odesílat. Schránka, která byla zřízena automaticky, začne fungovat i bez Vašeho přihlášení, a to po 15 dnech od doručení dopisu s přístupovými údaji, nebo od vrácení dopisu odesílateli, když si dopis nepřevezmete a v úložní době na poště nevyzvednete. Po jejím zřízení Vám budou úřady posílat dokumenty jen do datové schránky.

Tipy pro uživatele datových schránek:

  • Aktivujte si v nastavení datové schránky službu notifikace a pokaždé, když vám do datové schránky přijde datová zpráva, dostanete na upozornění formou emailem nebo SMS zprávy dle Vašeho výběru.
  • Víte, že zprávy zůstávají uložené v datové schránce pouze 90 dní od doručení přihlášením? Pokud chcete mít jistotu, že nepřijdete o žádnou důležitou zprávu, aktivujte si službu Datový trezor, který automaticky uchovává datové zprávy i po zákonné lhůtě. Službu si můžete zdarma vyzkoušet po dobu 3 měsíců zdarma.
  • Zatímco standardní datové zprávy slouží jen pro komunikaci s orgány veřejné moci (úřady), prostřednictvím služby Poštovní datová zpráva můžete přes datovou schránku komunikovat i s ostatními uživateli – občany, živnostníky nebo firmami. Tato elektronická obdoba doporučeného dopisu se hodí vždy, když chcete rychle odeslat důležitou korespondenci a zároveň mít možnost právně prokázat řádné odeslání i doručení dokumentů, jako jsou smlouvy, upomínky nebo jakékoliv jiné důležité dokumenty.

Chcete se dozvědět víc?