Infolinka 954 200 200

Zřízení datové schránky online po přihlášení přes Identitu občana, bez návštěvy Czech POINT

Víte, že je možné zřídit si datovou schránku z pohodlí domova? Potřebujete k tomu jen některý z prostředků pro elektronickou identifikaci se značnou nebo vysokou úrovní záruky u Národního bodu pro identifikaci a autentizaci (Identita občana), jako je např. eObčanka, bankovní identita, Mobilní klíč eGovernmentu a další. Online je možné nechat si zřídit jak datovou schránku fyzické osoby (FO), tak i podnikající fyzické osoby (PFO - pokud je zapsána v registru osob a ještě jí nebyla datová schránky automaticky zřízena), a je možné ji okamžitě začít používat.
Datovou schránku si tedy můžete pohodlně zřídit online s pomocí přihlašovací metody, jakou se hlásíte do svého internetového bankovnictví (pokud je Vaše banka již připojena do Identity občana).

Jak si zřídit novou datovou schránku?

  1. Na portálu https://www.mojedatovaschranka.cz klikněte na PŘIHLÁŠENÍ Identitou občana
DS-1.png
  1. Zvolte tlačítko přesměrování na službu Identita občana

DS-2.png
  1. Na službě Identita občana se přihlaste pomocí některé z nabízených metod a udělte trvalý souhlas pro výdej údajů kvalifikovanému poskytovateli (systému datových schránek).
  2. Dostanete se do „předsíně“ klientského portálu datových schránek, kde se Vám zobrazí seznam účtů, které jsou v systému datových schránek vedeny k Vaší osobě. Pokud není nalezen žádný účet spojený s identitou Vaší osoby, nabídne se stránka s vysvětlením.
  3. Pokud ještě schránku FO nebo PFO nemáte, nabídne se Vám možnost ji zřídit
DS 3.png
  1. Takto zřízenou datovou schránku můžete okamžitě začít používat.

Nabídka prostředků pro elektronickou identifikaci je průběžně rozšiřována. Podrobnější informace naleznete na těchto stránkách:

Předtím než si datovou schránku budete moci zřídit pomocí eObčanky, je potřeba

  • mít aktivovaný čip na eObčance (aktivovat jste si jej mohli při převzetí průkazu na úřadě zadáním přístupových kódů (identifikační a deblokační osobní kód) nebo si můžete čip aktivovat kdykoliv později zadáním přístupových kódů na úřadu obce s rozšířenou působností)
  • stáhnout si do svého počítače obslužnou aplikaci k použití eObčanky. Ke stažení zde: https://info.identitaobcana.cz/Download/
  • připojit ke svému počítači čtečku čipových karet (u některých počítačů je již součástí zařízení).

Podrobný návod naleznete zde: https://info.identitaobcana.cz/eop/